Zatočte s tím! Jak zabalit tortillu jako profík.
Výběr správné tortilly Při balení perfektní tortilly hraje zásadní roli výběr správného typu. Na trhu je k dispozici nepřeberné...
Výběr správné tortilly Při balení perfektní tortilly hraje zásadní roli výběr správného typu. Na trhu je k dispozici nepřeberné...
Příčiny škrábání v krku Škrábání v krku je nepříjemný pocit, který může mít mnoho příčin. Často je prvním příznakem...
Jan Punčochář a jeho restaurace Jan Punčochář je v Česku pojem. Jeho jméno rezonuje gastronomickou scénou už léta a stalo se synonymem pro...
Meloun: Sladká záhada Meloun, sladká pochoutka letních dnů, v sobě skrývá tajemství, které trápí nejednoho milovníka ovoce. Patří mezi ovoce, nebo zeleninu? Odpověď možná překvapí. Ačkoliv ho řadíme mezi ovoce, botanicky vzato je meloun tykví. Spadá tedy do stejné kategorie jako okurka, cuketa nebo dýně. Důvodem,...
13. 10. 2024
Hovězí carpaccio: lahůdka Hovězí carpaccio je opravdovou lahůdkou pro milovníky masa. Tento italský pokrm si získal oblibu po celém světě díky své jednoduchosti a delikátní chuti. Připravuje se z nejkvalitnějšího hovězího masa, nejčastěji svíčkové, které se nakrájí na tenké plátky. Maso musí být absolutně...
13. 10. 2024
Škvarky: pochoutka z dětství Pro mnohé z nás evokují vůně škvarků vzpomínky na dětství, kdy se kuchyně linula omamná vůně rozpouštějícího se sádla. Škvaření sádla, tradiční metoda zpracování vepřového sádla, je procesem, při kterém se z vepřového sádla pomalým zahříváním získává tekuté sádlo a...
13. 10. 2024
Italská klasika na talíři Špagety, tenké a dlouhé těstoviny, jsou základem mnoha italských pokrmů. Jejich popularita tkví v jednoduchosti přípravy a všestrannosti. Špagety se hodí k nejrůznějším omáčkám, od rajčatových až po smetanové, a skvěle chutnají s masem, mořskými plody i zeleninou. Tajemství dokonalých...
12. 10. 2024
Historie chmele v Česku Pěstování chmele má v Česku dlouhou a bohatou historii, úzce spjatou s tradicí vaření piva. První zmínky o chmelu na našem území pochází již z 9. století, ale jeho skutečný rozmach nastal o několik století později. Za vlády Karla IV. se české pivo, obohacené o chmel z žatecké oblasti, stalo...
12. 10. 2024
Co je kuskus? Kuskus je severoafrický pokrm z semoliny, který se připravuje na páře. Často se mylně považuje za druh obiloviny, ale ve skutečnosti se jedná o druh těstoviny. Semolina je hrubě mletá tvrdá pšenice, která se smíchá s vodou a tvaruje do malých kulovitých granulí. Kuskus má jemnou, lehce nasládlou chuť a je...
12. 10. 2024
Historie bonbonů Sladkosti ve formě bonbonů, jak je známe dnes, mají poměrně krátkou historii. Jejich počátky sahají do 19. století, kdy se začal rozvíjet cukrovarnický průmysl a cukr se stal dostupnějším. Předtím si sladkosti mohli dovolit jen ti nejbohatší, a to spíše v podobě medu, ovoce nebo oříšků v medu. První...
11. 10. 2024
Co je to občerstvení? Občerstvení, to je takový malý záchranář v průběhu dne. Není to úplně plnohodnotné jídlo jako oběd nebo večeře, ale rozhodně to není jen tak ledajaké zobání. Občerstvení by nám mělo dodat energii a zažene hlad, ale nemělo by nás zatížit. Ideálně by mělo obsahovat vyvážený poměr živin,...
11. 10. 2024
Fazolový salát: letní klasika Fazolový salát, to je synonymum pro letní grilování, pikniky a zahradní oslavy. Jeho příprava je snadná a rychlá, a proto se těší velké oblibě. Základem jsou samozřejmě fazole, ať už bílé, červené, černé nebo barevné. Ty se smíchají s další zeleninou, jako je cibule, paprika, okurka...
11. 10. 2024
Co je to vegeta Vegeta je legendární kořenící směs, která si získala oblibu v mnoha kuchyních po celém světě. Tato univerzální směs, složená převážně ze sušené zeleniny, bylinek a koření, dodá pokrmům výraznou chuť umami. Vegeta se stala nepostradatelnou součástí mnoha domácností a profesionálních kuchyní, a to...
10. 10. 2024