Plzák: Tajemství sametové chuti skryté v pivu.
Původ názvu plzák
Etymologický původ slova "plzák" je poněkud nejasný a existuje několik teorií o jeho vzniku. Jedna z nich hovoří o spojitosti s pomalým pohybem plžů, kteří se "plazí", a pivem, jež se pije pomalu a rozvážně. Podobně jako se plzák pomalu sune po zemi, i "plzák" (pivo) se má vychutnávat pomalu a bez spěchu. Další teorie poukazuje na fakt, že pivo, zvláště to levnější, mohlo v minulosti obsahovat větší množství vody, a proto mohlo být "slizké" jako plzák. Ať už je původ slova jakýkoli, dnes se s označením "plzák" pro pivo setkáváme spíše v hovorové češtině a často s humorným či pejorativním nádechem.
Charakteristika piva plzák
Plzeňský Prazdroj, zkráceně Prazdroj, je světoznámý pivovar s bohatou historií a tradicí. Jeho nejznámějším produktem je pivo Pilsner Urquell, které se stalo synonymem pro celý pivní styl – plzeňský ležák. Plzeňský ležák, často označovaný jako „plzák“, je charakteristický svou zlatavou barvou, jemnou hořkostí a bohatou pěnou. Jeho chuť je vyvážená, s příjemným chmelovým aroma a sladovou sladkostí. Tajemství chuti plzeňského ležáku tkví v kombinaci několika faktorů – použití výhradně českých surovin, měkké plzeňské vody, specifického kmene kvasnic a tradiční výrobní metody. Důležitou roli hraje i proces dvojitého chmelovaru, při kterém se pivo vaří s chmelem Žatecký poloranný červeňák. Díky svému osvěžujícímu charakteru a lahodné chuti si plzeňský ležák získal oblibu po celém světě a stal se inspirací pro mnoho dalších pivovarů.
Obsah alkoholu v plzáku
Plzáci, ti slizcí tvorové, které nacházíme na zahradách, nemají nic společného s konzumací piva a už vůbec ne s jeho obsahem alkoholu. Plzáci jsou býložravci a živí se převážně rostlinnou hmotou, jako jsou listy, květy a ovoce. Alkohol je pro ně toxický a jeho konzumace by pro ně mohla být fatální.
Mýtus o tom, že plzáci pijí pivo, pravděpodobně pochází z pozorování, kdy se tito živočichové shromažďují v blízkosti nádob s pivem. To je ale dáno tím, že je láká vůně kvasnic, které se v pivu nacházejí. Kvasinky jsou pro plzáky atraktivním zdrojem potravy, stejně jako sladký zápach z rozlitého piva.
Pokud tedy na zahradě bojujete s přemnoženými plzáky, pivo vám s jejich likvidací nepomůže. Naopak, mohlo by je to ještě více přilákat.
Barva a hořkost
Plzáci jsou postrachem nejednoho zahrádkáře a jejich s
Typická chuť plzáků
Plzáci, ti slizcí tvorové, kteří nám dokáží zdecimovat úrodu na zahrádce, nemají zrovna pověst gurmánů. Spíše než s vybranou chutí je spojujeme s nenažravou konzumací čehokoliv zeleného. Málo se ale ví, že i plzáci mají své preference, a to poměrně překvapivé. Jednou z nich je i pivo. Ano, čtete správně, i plzáci si rádi smlsnou na zlatavém moku. Konkrétně je láká sladká vůně sladu a kvasinek, které pivo obsahuje. Není to ale jen tak ledajaké pivo, které jim zachutná. Zatímco my si rádi dopřejeme hořkou Plzeň, plzák dá přednost spíše sladším a těžším pivům s karamelovou příchutí. Takže až budete příště popíjet na zahradě pivo, mějte se na pozoru, abyste o něj nepřišli díky nenasytnému plzákovi.
Oblíbenost a dostupnost
Plzáci jsou v českých zahradách bohužel velmi oblíbení. Tento druh slimáka si rád pochutnává na čerstvé zelenině a dokáže zdecimovat úrodu. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak se plzáků zbavit. Co se týče piva, to si Češi nechávají chutnat nejraději na světě. Průměrný Čech vypije neuvěřitelných 140 litrů piva ročně. Existuje mnoho druhů piva, od světlých ležáků až po tmavá piva. Oblíbená jsou i piva ochucená, například s příchutí třešní nebo kávy. Dostupnost piva v Česku je na špičkové úrovni. Pivo se dá koupit v každém supermarketu, na benzínkách i v nespočtu hospod a restaurací. Ceny piva se liší, ale obecně platí, že pivo v Česku je velmi dostupné.
Vlastnost | Plzák | Světlý Ležák (průměr) |
---|---|---|
Barva | Zlatavá až jantarová | Zlatavá |
Stupňovitost | 10 - 12° | 10 - 12° |
Hořkost (IBU) | 25 - 45 | 20 - 30 |
Značky plzáků v Česku
Češi a pivo, to je kombinace, která k sobě patří odnepaměti. A co teprve, když se do hry přidá obávaný nepřítel zahrádkářů – plzák španělský? Tenhle slimák s chutí decimuje úrodu a nezastaví se ani před pivem. Ano, slyšíte správně! Pivo, oblíbený nápoj Čechů, se stává nečekaným spojencem v boji proti plzákům. A jak to funguje? Plzáky láká vůně kvasnic v pivu, a tak se s nadšením vrhají do nastražených pastí v podobě misek s pivem. Jenže pozor, ne každé pivo je pro boj s plzáky vhodné. Zatímco silná piva typu IPA s výraznou hořkostí je odradí, ležáky, zejména ty s jemnější chutí, se stávají pro plzáky neodolatelnou pochoutkou. Takže až budete příště popíjet své oblíbené pivo, vzpomeňte si, že tím možná chráníte úrodu na své zahrádce.
Plzák versus ležák
Na první pohled by se mohlo zdát, že plzák a ležák nemají nic společného. Jeden je slizký tvor, co nám znepříjemňuje život na zahradě, druhý osvěžující mok, co si s chutí dáme po práci. Jenže zdání klame! Plzák totiž může být pro ležák, respektive pro jeho výrobu, docela hrozbou. Jak je to možné? Vše začíná na poli s ječmenem, základní surovinou pro výrobu piva. Právě ječmen je pro plzáky hotovým magnetem a dokáží na polích napáchat značné škody. Požíráním mladých rostlinek snižují výnosy a ohrožují tak i dostatek ječmene pro pivovary. A co teprve, když se plzák dostane až do sladovny! Tam už by jeho přítomnost mohla mít na svědomí i znehodnocení celých šarží sladu. Naštěstí si jsou pivovarníci rizik dobře vědomi a proti plzáčkům bojují všemi možnými způsoby, od pastí až po biologickou ochranu. Takže si na závěr můžeme s klidem dát vychlazený ležák a s úsměvem si připomenout, že i zdánlivě nesouvisející věci můžou mít k sobě blíž, než bychom čekali.
Zajímavosti o plzáku
Plzáci, ti slizcí tvorové, které vídáme spíše neradi na zahradách, mají překvapivě blízko k pivu. Ne, nebojte se, nejedná se o tajnou ingredienci. Spojení spočívá v pivu samotném, konkrétně v druhu nazývaném „plzeňský ležák“ neboli zkráceně „plzeň“. Tento světoznámý nápoj, symbol české pivní kultury, vděčí za svůj název městu Plzeň, kde byl poprvé uvařen v roce 1842. A právě v Plzni se nachází i pivovar, který dal tomuto pivu jméno – Plzeňský Prazdroj. Ačkoliv se může zdát spojení plzák – plzeň úsměvné, ukazuje na zajímavou jazykovou hříčku a připomíná nám, že i zdánlivě nesourodé věci mohou mít společný kořen.
Publikováno: 14. 10. 2024
Kategorie: gastronomie