Nadýchané gnocchi: Recept, který si zamilujete!
Klasické bramborové gnocchi
Gnocchi, ty malé nadýchané knedlíčky z bramborového těsta, patří mezi klasiku italské kuchyně. Připravit si je ale můžete i doma a překvapit tak rodinu i přátele vlastnoručně dělanou specialitou. Recept na gnocchi není nijak složitý, chce to jen trochu trpělivosti a citu pro práci s těstem. Základem jsou samozřejmě brambory, které je potřeba uvařit ve slupce den předem. Díky tomu se z nich odpaří přebytečná voda a těsto bude krásně hladké. Uvařené a oloupané brambory poté rozšťoucháme nebo pomeleme a smícháme s hladkou moukou, vejcem a špetkou soli. Množství mouky se může lišit v závislosti na typu brambor a vlhkosti vzduchu, proto ji přidávejte postupně a hněťte, dokud nezískáte hladké a nelepivé těsto. Z těsta následně vyválíme dlouhé válečky, které nakrájíme na malé kousky. Ty pak můžeme pomocí vidličky nebo speciálního struhadla na gnocchi opatrně zmáčknout, čímž jim dodáme typický tvar s drážkami, díky kterým se na nich lépe udrží omáčka. Hotové gnocchi vaříme v osolené vodě do té doby, než vyplavou na povrch. Poté je scedíme a můžeme je podávat s nejrůznějšími omáčkami, máslem a parmazánem, nebo je zapéct v troubě. Klasické bramborové gnocchi jsou skvělou volbou pro rychlý a chutný oběd nebo večeři.
Výběr správných brambor
Pro přípravu těch nejlepších noků je výběr správných brambor naprosto zásadní. Špatný druh brambor může mít za následek nokům, které jsou příliš tuhé, lepivé nebo se rozpadají. Ideální jsou brambory moučné, které mají vysoký obsah škrobu a nízký obsah vody. Tyto brambory se po uvaření krásně rozpadají a vytváří tak hladké a nadýchané těsto. Mezi vhodné odrůdy patří například varný typ C, ke kterým se řadí odrůdy jako je Agria, Balada nebo Impala. Naopak se vyhněte bramborám salátovým, které mají vysoký obsah vody a nízký obsah škrobu. Tyto brambory po uvaření zůstávají spíše pevné a pro přípravu noků se nehodí. Při nákupu brambor na noky se zaměřte na to, aby byly brambory pevné, bez známek klíčivosti a poškození.
Příprava bramborové hmoty
Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Můžeme je vařit klasicky v hrnci s vodou, nebo je pro rychlejší variantu uvařit v páře. Uvařené brambory necháme mírně zchladnout, aby se s nimi lépe pracovalo, ale ne úplně vychladnout. Je důležité zpracovat je ještě teplé, aby těsto bylo vláčné. Oloupeme je a prolisujeme nebo rozšťoucháme na jemno. Hrubé kousky brambor by ztěžovaly zapracování těsta a gnocchi by pak nebyly nadýchané. Do rozšťouchaných brambor přidáme vejce, sůl a muškátový oříšek. Postupně přisypáváme hladkou mouku a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Množství mouky se může lišit v závislosti na typu brambor a jejich vodnatosti, proto mouku přidáváme postupně. Těsto by mělo být kompaktní a držet tvar, ale zároveň by nemělo být příliš tuhé. Příliš mnoho mouky by způsobilo, že gnocchi budou tvrdé. Vypracované těsto necháme krátce odpočinout, stačí 10-15 minut, přikryté utěrkou, aby neoschlo.
Vlastnost | Tradiční recept | Moderní varianta |
---|---|---|
Hlavní ingredience | Brambory, mouka, vejce | Brambory, mouka, ricotta |
Náročnost | Střední | Střední |
Doba přípravy | 45 minut | 30 minut |
Tvarování gnocchi
Těsto na gnocchi by mělo být měkké a lehce lepkavé, ale ne příliš mokré. Pokud se vám těsto lepí na ruce, poprašte si je trochou hladké mouky. Tvarování gnocchi je snadné a zábavné. Odkrojte z těsta kousek a vyválejte ho na pomoučeném vále do tenkého válečku o průměru asi 2 cm. Váleček nakrájejte na malé kousky o délce asi 2-3 cm. Každý kousek můžete nechat tak, jak je, nebo ho pomocí vidličky jemně stlačit, čímž vytvoříte typické rýhy, které pomohou lépe zachytit omáčku. Gnocchi vařte v mírně osolené vroucí vodě. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové. Scedíme je a můžeme podávat s různými omáčkami, máslem a parmazánem, nebo je zapéct v troubě.
Vaření a testování
Vaření gnocchi, ať už podle tradičního receptu na gnocchi, nebo s moderními obměnami, je zážitek sám o sobě. S těstem se krásně pracuje a jeho proměna v nadýchané polštářky ve vroucí vodě je malým gastronomickým divem. Důležité je nevařit gnocchi příliš dlouho, stačí pár minut, jakmile vyplavou na hladinu. Pro testování chuti doporučuji vylovit jeden kousek a ochutnat. Pokud je střed stále moučný, dopřejte gnocchi ve vodě ještě chvilku. Naopak, pokud je konzistence příjemně nadýchaná, můžete je směle scedit. Správně uvařené gnocchi by měly být jemné a nadýchané, s lehce pružným středem. Nebojte se experimentovat s omáčkami a přísadami. Gnocchi jsou jako prázdné plátno, které čeká na vaše kulinářské mistrovství.
Tipy pro dokonalé gnocchi
Pro dosažení dokonalých gnocchi je klíčové nehnětet těsto příliš dlouho, mohlo by se stát tuhé. Brambory by měly být uvařené do měkka a rozmačkané ještě teplé, aby se v nich lépe rozpustila mouka. Pro nadýchanější konzistenci přidejte do těsta špetku prášku do pečiva. Tvarování gnocchi je snadné - stačí z těsta vyválet tenké válečky a ty pak nakrájet na malé kousky. Pro typické vroubkování použijte vidličku nebo speciální dřevěný nástroj. Gnocchi vařte v mírně osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je sceďte a ihned prohoďte s omáčkou, aby se neslepily. Experimentujte s různými druhy omáček, od jednoduchých rajčatových až po smetanové s houbami. Gnocchi se také skvěle hodí k pečení v troubě se sýrem a dalšími ingrediencemi.
Gnocchi, ty malé polštářky z bramborového těsta, skrývají v sobě nekonečné možnosti. Stačí špetka fantazie a z obyčejné večeře se stane kulinářský zážitek.
Anežka Nováková
Servírování a variace
Gnocchi se nejčastěji podávají horké, ihned po uvaření, kdy jsou krásně nadýchané a měkké. Tradičně se servírují jako první chod s různými omáčkami, například s rajčatovou, smetanovou, bazalkovou nebo s pestem. Můžete je ale klidně použít i jako přílohu k masu nebo zelenině.
Fantazii se meze nekladou a gnocchi si můžete dochutit podle své chuti. Skvěle chutnají posypané parmazánem, oregánem, chilli nebo bylinkami. Pokud máte rádi výraznější chuť, zkuste je před podáváním krátce opéct na pánvi s máslem dozlatova.
Gnocchi si můžete připravit i v různých variacích. Do těsta můžete přidat například špenát, ricottu, dýni nebo červenou řepu. Z těsta pak můžete tvarovat nejen klasické noky, ale i kuličky, šišky nebo krokety.
Publikováno: 30. 10. 2024
Kategorie: gastronomie