Tajemství neodolatelné lotus pomazánky

Lotus Pomazánka

Co je to lotus pomazánka

Lotus pomazánka je lahodná pochoutka, která si v posledních letech získala velkou popularitu. Jde o sladkou pomazánku s charakteristickou karamelovou chutí a vůní, která je typická pro sušenky Lotus Biscoff. Základem pomazánky je zpravidla rozmixované sušenky Lotus Biscoff, do kterých se přidávají další ingredience pro dosažení požadované konzistence a chuti. Mezi nejoblíbenější přísady patří smetanový sýr, mascarpone, kondenzované mléko, máslo nebo rostlinné alternativy. Lotus pomazánka je velmi univerzální a dá se použít na mnoho způsobů. Skvěle se hodí na pečivo, jako jsou tousty, palačinky, vafle nebo lívance. Můžete ji také použít jako náplň do dortů, koláčů, muffinů nebo makronek. Chutná skvěle i jen tak samotná, na lžičce. Díky své lahodné chuti a snadné přípravě se lotus pomazánka stala oblíbenou pochoutkou pro malé i velké.

Historie a původ

Lotus pomazánka, neodmyslitelná součást českých spíží a srdcí, má svůj původ v prostší, ale neméně oblíbené pochoutce - pomazánce. Pomazánky jako takové, tedy směsi na bázi tuku, vajec, masa či zeleniny, existují již po staletí. V minulosti představovaly dostupný a sytý způsob, jak zužitkovat zbytky jídla a nasytit rodinu. S rozvojem průmyslu a dostupností nových surovin se začaly objevovat i rafinovanější varianty pomazánek, často inspirované zahraniční kuchyní. Právě takovou inovací se stala i Lotus pomazánka, která na český trh vtrhla v 70. letech minulého století a brzy si získala oblibu napříč generacemi. Její jedinečná chuť, kombinující sladkost sušenek Lotus Biscoff s jemností rostlinného tuku, se stala synonymem pro rychlou a chutnou svačinu.

Lotus pomazánka, to je slast pro chuťové pohárky, delikátní spojení křupavých sušenek a jemného krému.

Hana Veselá

Ingredience a chuťový profil

Lotus pomazánka, to je symfonie chutí, která v sobě snoubí sladkost, jemnost a lehkou karamelovou notu. Základ tvoří křupavé Lotus sušenky, které se rozmixují na jemný prášek a následně se smíchají s máslem, tvarohem a cukrem. Právě kombinace másla a tvarohu dodává pomazánce nezaměnitelnou krémovou konzistenci, která se doslova rozplývá na jazyku. Chuťový profil Lotus pomazánky je pak umocněn špetkou skořice, která jí dodává lehce exotický nádech. Ať už ji namažete na čerstvé pečivo, použijete jako náplň do palačinek nebo si ji vychutnáte jen tak po lžičkách, Lotus pomazánka vás zaručeně dostane svou lahodnou chutí. Pomazánky obecně jsou skvělým způsobem, jak obohatit svůj jídelníček o další chutě a zároveň si dopřát rychlou a snadnou svačinku. Existuje nepřeberné množství variací, od klasické vajíčkové pomazánky, přes pikantní sýrové, až po exotické s avokádem a krevetami. Fantazii se meze nekladou a každý si tak může najít tu svou oblíbenou.

Jednoduchý recept na lotus pomazánku

Lotus pomazánka je lahodná a snadno připravitelná pochoutka, která si získává stále větší oblibu. Její krémová konzistence a sladká chuť s nádechem karamelu z ní dělají ideální doplněk k palačinkám, lívancům, toastům nebo jen tak na lžičku. Příprava této delikatesy vám nezabere více než pár minut a zvládne ji opravdu každý. Základem je samozřejmě kvalitní Lotus sušenkové máslo, které seženete ve většině supermarketů. Pro dosažení té správné konzistence a chuti se sušenkové máslo nejčastěji mixuje s tvarohem, mascarpone nebo smetanovým sýrem. Pomer ingrediencí si můžete upravit podle vlastní chuti, obecně se ale doporučuje poměr 1:1. Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat lžíci karamelového sirupu nebo vanilkového extraktu. Hotovou pomazánku skladujte v chladničce a spotřebujte ji nejlépe do 3 dnů. Fantazii se meze nekladou a lotus pomazánku můžete dále ozvláštnit přidáním nasekaných oříšků, čokoládových hoblin nebo ovoce.

Tipy a variace

Lotus pomazánka je sama o sobě lahodná, ale proč se zastavit tam? Pro ještě intenzivnější chuť přidejte lžíci pravého holandského kakaa. Pokud máte rádi sladko-slané kombinace, vmíchejte do pomazánky hrst nasekaných pražených arašídů. A co teprve kombinace s ovocem? Banán dodá pomazánce krémovou texturu a jemnou sladkost.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, nezapomeňte, že pomazánka chutná nejlépe vychlazená. Experimentujte s různými druhy pečiva – hodí se na toustový chléb, dalamánky, ale i na slané krekry. A pokud chcete pomazánku povýšit na slavnostnější verzi, ozdobte ji šlehačkou a kousky ovoce.

Lotus pomazánka není jen tak ledajaká pomazánka. Je to vzpomínka na dětství, sladká odměna po náročném dni a skvělý základ pro kulinářské experimenty.

Nutriční hodnoty

Lotus pomazánka, ačkoliv neodmyslitelně patří k oblíbeným pochutinám, nepatří zrovna mezi nejzdravější volby. Obsahuje poměrně vysoké množství cukru a tuku, především nasycených mastných kyselin. Pravidelná konzumace ve větším množství tak může přispívat k nárůstu hmotnosti a zvyšovat riziko kardiovaskulárních chorob.

Na druhou stranu, pomazánky obecně, a to i ty z luštěnin, zeleniny či tvarohu, mohou být výborným zdrojem bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Důležité je vybírat pomazánky s nižším obsahem tuku a soli a konzumovat je v rozumné míře. Skvělou volbou jsou domácí pomazánky, u kterých si můžete hlídat složení a použít čerstvé a kvalitní suroviny.

Servírování a vhodné příležitosti

Lotosová pomazánka, jemná a lahodná, se skvěle hodí pro nejrůznější příležitosti. Servírujte ji jako originální předkrm na plátcích čerstvé bagety, opečených toustů nebo křupavých krekrů. Vynikne také jako součást bohatého rautového stolu, kde zaujme nejen svou chutí, ale i atraktivním vzhledem. Pro slavnostnější příležitosti ji můžete naaranžovat do vydlabaných rajčátek, paprik nebo do slaných košíčků. Lotosová pomazánka se stane hvězdou pikniku v parku, zahradní oslavy nebo rodinného setkání.

Vlastnost Lotus pomazánka Klasická pomazánka (např. vajíčková)
Chuť Sladká, karamelová, s nádechem skořice Slaná, chuť závisí na hlavních ingrediencích
Textura Krémová, hladká Může být hladká nebo hrubší, záleží na receptu

Pomazánka, univerzální a oblíbená, je skvělou volbou pro rychlou večeři, svačinu do školy či do práce. Hodí se k čerstvému pečivu, rohlíkům, dalamánkům, ale i k různým druhům zeleniny. Fantazii se meze nekladou! Pomazánku můžete použít i jako náplň do palačinek, tortill nebo sendvičů.

Oblíbenost a dostupnost

Lotus pomazánka si v České republice získala značnou popularitu a stala se oblíbenou pochoutkou napříč generacemi. Její lahodná chuť a snadná dostupnost z ní činí ideální volbu pro svačinu, rychlou večeři nebo pohoštění pro návštěvy. V obchodech je k dostání široká škála lotus pomazánek, ať už originální verze nebo různé ochucené varianty. Pro milovníky slaných pomazánek existuje nepřeberné množství receptů, které kombinují různé druhy sýrů, zeleniny, uzenin a dalších ingrediencí. Oblíbené jsou například pomazánky s taveným sýrem, nivou, šunkou, vejci nebo tuňákem. Pomazánky jsou skvělým způsobem, jak do jídelníčku propašovat zeleninu, a to i u dětí, které ji jinak odmítají.

Publikováno: 09. 11. 2024

Kategorie: gastronomie