Tajemství lahodného carpaccia: Odhalujeme chuť Itálie

Carpaccio

Původ carpaccia

Carpaccio, tenký plátek syrového hovězího masa, je dnes stálicí mnoha restaurací. Málokdo ale ví, že jeho historie sahá do poloviny 20. století. Carpaccio spatřilo světlo světa v Benátkách, v legendárním Harry's Baru. V roce 1950 si hraběnka Amalia Nani Mocenigo stěžovala majiteli baru, Giuseppe Ciprianimu, že jí doktor předepsal syrové hovězí maso. Cipriani, inspirován benátským malířem Vittorem Carpacciom, jehož obrazy se vyznačovaly sytými červenými odstíny, připravil tenké plátky syrového hovězího masa pokapané omáčkou z hořčice, worcesterové omáčky a citronové šťávy. Jídlo pojmenoval po malíři a zbytek je, jak se říká, historie. Carpaccio si rychle získalo oblibu a rozšířilo se do celého světa. Dnes se připravuje z různých druhů masa, ryb i zeleniny.

Inspirace uměním

Carpaccio, tenký plátek masa pokapaný omáčkou, je pokrm, který svádí k uměleckým paralelám. Jeho elegance a jednoduchost připomínají minimalistické obrazy, kde každý tah štětcem, každý lístek rukoly či kapka olivového oleje hraje klíčovou roli. Stejně jako u abstraktního umění, i zde záleží na harmonii barev a textur. Sytě rudá barva masa kontrastuje se svěžestí zelené a bělostí parmazánu. Jemnost masa se prolíná s pikantností rukoly a jemnou slaností sýra. Vzniká tak symfonie chutí, která uspokojí nejen chuťové pohárky, ale i smysly. Carpaccio je důkazem, že i v kuchyni se můžeme setkat s uměním nejvyšší kvality.

Klasické hovězí carpaccio

Hovězí carpaccio je delikatesa, která si získala srdce gurmánů po celém světě. Tento pokrm z tenkých plátků syrového hovězího masa, obvykle svíčkové, servírovaný s jemnou omáčkou a hoblinkami parmazánu, je symbolem italské gastronomie. Příprava carpaccia vyžaduje vysoce kvalitní maso a precizní zpracování. Plátky masa musí být nakrájeny na tenké plátky, ideálně v řeznictví, kde mají k dispozici speciální kráječ. Maso by mělo být před krájením důkladně vychlazené, aby se s ním lépe pracovalo. Po nakrájení se plátky masa rozloží na talíř a lehce se pokapají olivovým olejem.

Carpaccio, tenká harmonie chutí, je jako letní vánek na jazyku.

Radomír Dvořák

Ingredience a příprava

Na přípravu carpaccia budete potřebovat kvalitní hovězí svíčkovou, ideálně z mladého býka. Maso by mělo být čerstvé a dobře vychlazené. Důležité je maso nakrájet na opravdu tenké plátky, nejlépe v mrazáku zlehka přemražené. K tomu vám pomůže ostrý nůž nebo kráječ na maso.

Kromě masa budete potřebovat olivový olej, nejlépe extra panenský, a citronovou šťávu. Tyto ingredience dodají carpacciu svěží chuť. Dále si připravte parmazán, který nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké plátky, a hrst rukoly, která dodá pokrmu lehce nahořklou chuť.

Chuť carpaccia můžete ozvláštnit i dalšími ingrediencemi. Oblíbené jsou kapary, piniové oříšky nebo hoblinky lanýžů. Experimentovat můžete i s různými druhy olivového oleje, s bylinkami nebo s druhy pepře.

Variace carpaccia

Carpaccio, tenký plátek masa pokapaný omáčkou, se stalo synonymem pro elegantní a lehký předkrm. Jeho jednoduchost ale skrývá nekonečné možnosti variací. Klasické hovězí carpaccio s hoblinkami parmazánu a rukolou je sice stálicí, ale proč neexperimentovat? Lososové carpaccio s kapary a koprem osvěží, zatímco vegetariánská varianta s tenkými plátky červené řepy a kozím sýrem nadchne i zapřisáhlé masožravce. Fantazii se meze nekladou, důležité je pouze použít čerstvé a kvalitní suroviny.

Vlastnost Carpaccio
Teplota podávání Studené
Hlavní surovina Syrové maso (často hovězí)

Vegetariánské alternativy

Carpaccio, tenký plátek lahodného masa, nemusí být jen výsadou milovníků masa. Vegetariánské alternativy carpaccia si získávají na popularitě a nabízejí širokou škálu chutí a textur. Místo masa se používají různé druhy zeleniny, ovoce nebo hub. Oblíbenou volbou je například carpaccio z červené řepy, které svou sladkou a zemitou chutí skvěle doplní kozí sýr a vlašské ořechy. Pro svěží variantu zkuste carpaccio z cukety s mátou a citronovou šťávou. Fanoušci hub ocení carpaccio z žampionů s parmazánem a rukolou. Vegetariánské carpaccio je lehké, osvěžující a plné vitamínů a minerálů. Navíc je velmi variabilní, takže si na své si přijde opravdu každý.

Servírování a kombinace

Carpaccio se nejčastěji servíruje chlazené jako předkrm. Ideální teplota pro servírování je mezi 2–4 °C. Na talíři by mělo být carpaccio naskládané do tenkých plátků, které se lehce překrývají. Pro dosažení dokonalého vzhledu a chuti je důležitá správná teplota masa i talíře. Maso by mělo být dobře vychlazené, ale ne zmrzlé, aby se jeho chuť mohla plně rozvinout. Talíř by měl být naopak mírně vychlazený, aby se carpaccio na něm zbytečně nezahřívalo. Carpaccio se dá kombinovat s různými druhy příloh. Oblíbená je například rukola, polníček, kapary, parmazán, olivový olej a citronová šťáva. Chuť carpaccia výborně doplní také lanýžový olej, hoblinky parmazánu nebo piniové oříšky. Důležité je nezapomenout na čerstvě mletý pepř a kvalitní olivový olej.

Carpaccio jako předkrm

Carpaccio je lehký a osvěžující pokrm, který se skvěle hodí jako předkrm. Jeho jemná chuť nastartuje vaše chuťové pohárky a připraví vás na další chody. Tradičně se carpaccio připravuje z tenkých plátků syrového hovězího masa, ale dnes už existuje mnoho variant s rybami, mořskými plody nebo třeba červenou řepou. Důležité je, aby suroviny byly čerstvé a kvalitní. Chuť carpaccia nejlépe vynikne s jednoduchou zálivkou z olivového oleje, citronové šťávy a soli. Pro zajímavější chuť můžete přidat kapary, hoblinky parmazánu nebo rukolu. Carpaccio servujte s čerstvým pečivem, které vám umožní vychutnat si i lahodnou zálivku.

Oblíbenost po celém světě

Carpaccio si získalo oblibu po celém světě a stalo se stálicí jídelních lístků restaurací od luxusních podniků až po útulné hospůdky. Jeho popularita tkví v jednoduchosti, eleganci a osvěžující chuti. Jemně nakrájené plátky masa, nejčastěji hovězího, doplněné o lahodnou omáčku a hoblinky parmazánu, tvoří harmonickou kombinaci, která potěší chuťové pohárky.

Carpaccio se stalo inspirací pro nespočet variací, a tak si dnes můžeme pochutnat i na carpacciu z lososa, tuňáka, chobotnice nebo třeba červené řepy. Fantazii se meze nekladou a každý si tak může najít svou oblíbenou variantu. Díky své lehkosti a svěžesti je carpaccio ideálním předkrmem, ale skvěle se hodí i jako lehký hlavní chod. Ať už si ho vychutnáte v horkém letním dni nebo jako elegantní večeři, carpaccio vás zaručeně nezklame.

Publikováno: 03. 11. 2024

Kategorie: gastronomie