Pipina: Zapomenutá pochoutka našich babiček

Pipina

Pipina: Jablko s historií

Jablko odrůdy Pipina patří mezi ta, která se v českých sadech pěstují již po staletí. Toto jablko, s typicky zelenožlutou slupkou a červeným líčkem, si získalo oblibu pro svou specifickou, nakysle sladkou chuť a výrazné aroma. Pipina dozrává v říjnu a její plody se výborně hodí jak pro přímou konzumaci, tak i pro další zpracování. Zvláště ceněná je pak Pipina v kuchyni při přípravě jablečných štrúdlů, koláčů a kompotů, kterým dodává nezaměnitelnou chuť. Ačkoliv se v posledních desetiletích pěstování Pipiny kvůli náročnosti na pěstitelské podmínky snížilo, stále si tato odrůda jablka drží své místo v srdcích mnoha ovocnářů a milovníků jablek. Její výjimečná chuť a vůně jsou zárukou, že Pipina jen tak z českých sadů nezmizí.

Charakteristika odrůdy Pipina

Pipina, starobylá odrůda jabloně, se pyšní bohatou historií a nezaměnitelnou chutí. Ovoce je středně velké až velké, s typicky zploštělým tvarem a zelenožlutou slupkou, která při zrání získává zlatavý nádech. Často se na ní objevuje jemné růžové líčko, dodávající jablkům na atraktivitě. Dužnina Pipiny je nažloutlá, pevná a šťavnatá, s vyváženou sladkokyselou chutí, která je pro tuto odrůdu typická. Aroma je intenzivní, kořenité s nádechem vanilky. Díky své vynikající chuti se Pipina skvěle hodí pro přímý konzum, ale i pro přípravu moštů, šťáv a dezertů. Dlouho se uchovává, a proto si její lahodnou chuť můžeme vychutnávat až do zimních měsíců.

Původ a rozšíření Pipiny

Původ odrůdy Pipina, starobylé a u nás kdysi velmi oblíbené odrůdy jabloně, je zahalen tajemstvím. Víme jen, že se pravděpodobně objevila ve Francii, a to již v 16. století. Její jméno, odvozené od francouzského slova "pepin" (jadérko), by mohlo napovídat o jejích lahodných a chutných jádrech. Z Francie se Pipina rozšířila do celého světa, kde si získala oblibu pro svou specifickou chuť a aroma. U nás se Pipina pěstovala hojně až do 20. století, kdy ji postupně začaly nahrazovat modernější a odolnější odrůdy. Dnes je Pipina spíše vzácností, kterou si můžeme vychutnat jen zřídka, a to především díky nadšeným sadařům, kteří se snaží o její zachování. Její chuť, připomínající vanilku a mandle, je však natolik specifická a lahodná, že si Pipina své místo mezi jablky stále drží.

Chuťové vlastnosti a využití

Pipiny, starodávná odrůda jablek, jsou proslulé svou specifickou chutí. Ta je sladkokyselá s výrazným, aromatickým dozvukem, který evokuje chuť medu a koření. Díky vysokému obsahu cukru a šťavnaté dužině se pipiny hodí k přímé konzumaci. Jsou vynikající pochoutkou jen tak, ale i v ovocných salátech dodají zajímavý rozměr. Pro svou specifickou chuť a aroma se pipiny výborně hodí i k tepelné úpravě. Připravíte z nich lahodné koláče, štrúdly, kompoty i marmelády. Chuť pipin se krásně rozvine i sušením. Sušené plátky si pak můžete vychutnat jako zdravou svačinku nebo je použít do müsli a dalších pokrmů. Ať už se rozhodnete pipiny konzumovat čerstvé nebo je tepelně zpracovat, jejich nezapomenutelná chuť vám zaručeně zpříjemní den.

Pěstování Pipiny: Tipy a rady

Pipiny, starodávné a ceněné odrůdy jabloní, si získávají oblibu i u současných pěstitelů. Jejich chuť, vůně a textura jsou nezaměnitelné. Pro úspěšné pěstování pipin je důležité vybrat vhodné stanoviště. Pipiny preferují slunná a vzdušná místa s propustnou, mírně kyselou půdou. Důležitá je také správná volba odrůdy. Mezi oblíbené pipiny patří například Matčino, Královské či Strýmka. Výsadbu je vhodné provádět na podzim nebo brzy na jaře. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit kompostem a zajistit mladým stromkům oporu. Během vegetace je důležitá pravidelná zálivka, zejména v období sucha. Pro dosažení bohaté sklizně je vhodné pipiny prořezávat. Řez se provádí v předjaří a jeho cílem je odstranění starých, nemocných a křížících se větví. Správným řezem podpoříte růst nových výhonů a zajistíte dostatek světla a vzduchu uvnitř koruny. Pipiny jsou poměrně odolné vůči chorobám a škůdcům. Přesto je vhodné věnovat pozornost preventivní ochraně. Pravidelně kontrolujte zdravotní stav stromů a v případě potřeby zasáhněte vhodnými přípravky.

Sklizeň a skladování Pipiny

Pipiny, starodávná odrůda jablek s nezaměnitelnou chutí a vůní, vyžadují specifický přístup ke sklizni a skladování. Správný termín sklizně je klíčový pro dosažení optimální chuti a trvanlivosti. Pipiny nedozrávají naráz, proto je ideální sbírat je postupně, v několika etapách. Zralost poznáme podle snadného odlučování stopek od větví a podle žlutozeleného zbarvení slupky. Sklizená jablka ukládáme opatrně do beden, abychom nepoškodili jejich jemnou slupku náchylnou k otlačení. Pro dlouhodobé skladování je ideální chladné, temné a vzdušné prostředí s teplotou okolo 2-4 °C a vysokou vzdušnou vlhkostí. Za těchto podmínek si pipiny uchovají svou lahodnou chuť a aroma až do pozdního jara.

Pipina v kuchyni: Recepty a inspirace

Tenhle text mi připomíná, jak jsme kdysi s partou z Vinohradského pivovaru probírali staré odrůdy jablek. Pipina, to je fakt zajímavá sorta - taková menší až střední jablka, co maj zelenožlutou barvu a někdy se červenaj na sluníčku. Je to podobný jako když ve Vinohradském pivovaru experimentujou s různejma chutěma - tahle odrůda má totiž specifickou sladkokyselou, aromatickou chuť s lehkým náznakem trpkosti. No a když už jsme u toho Vinohradského pivovaru, tak stejně jako tam maj různý způsoby zpracování, i pipinu můžeš použít všelijak. Dá se jíst syrová nebo tepelně upravená. Je fakt super do štrúdlů, koláčů, kompotů a marmelád. Dokonce se hodí i k masu, kde dává jídlu zajímavej sladkokyselej twist. Lidi z ní dělaj mošt a calvados, prostě co tě napadne. Receptů je všude plno, stačí mrknout do kuchařky nebo na net. Vsadím se, že až ji zkusíš, tak si ji zamiluješ stejně jako já.

Vlastnost Pipina Jablko Golden Delicious
Barva slupky Žlutozelená s červeným líčkem Zlatě žlutá
Chuť Sladkokyselá, aromatická Sladká, jemná

Zajímavosti o odrůdě Pipina

Pipiny, starobylá skupina odrůd jabloní, skrývají mnohá tajemství a zajímavosti. Název "pipina" pochází z francouzského "pepins", což znamená "semínka". Odrůdy pipin se vyznačují typickou pepinovou chutí a vůní, která je dána přítomností specifických aromatických látek. Původ pipin je opředený legendami. Některé prameny uvádějí, že první pipiny vznikly náhodným výsevem semen ve Francii již ve 13. století. Pipiny byly oblíbeným ovocem šlechty a panovníků. Francouzský král Ludvík XIII. si údajně nechával vozit pipiny z Normandie na svůj stůl. Dnes existuje na světě nespočet odrůd pipin, z nichž každá má své unikátní vlastnosti a chuťový profil. V České republice se pěstují například odrůdy jako 'Česká pipina', 'Zlatá Renáta' nebo 'Matčino'. Pipiny jsou vhodné jak pro přímou konzumaci, tak pro další zpracování, například na mošty, kompoty nebo sušené křížaly.

Publikováno: 28. 10. 2024

Kategorie: gastronomie