Cikánská Pečeně

Cikánská pečeně: Tradiční pochoutka nebo faux pas?

Původ a historie názvu Původ cikánské pečeně, vydatného a chutného pokrmu, je zahalen tajemstvím a bohužel i kontroverzí. Název "cikánská pečeně" je v dnešní době považován za pejorativní a nevhodný, jelikož odkazuje na stereotypy a předsudky vůči Romům. Pravděpodobně vznikl na základě podobnosti s některými...

Mavuň

Mavun: Zázračná rostlina, která nakrmí svět?

Co je to mavuň? Mavuň je vlastně plod bavlníku, rostliny původem z tropických a subtropických oblastí. Tato rostlina, latinsky nazývaná Gossypium, patří do čeledi slézovité a pěstuje se pro vlákna, která obalují její semena. Právě tato vlákna, známá jako bavlněná, se používají k výrobě látek a textilií. Semena...

Granola Recept

Odkryjte Tajemství Dokonalé Granoly: Recept uvnitř!

Co je granola? Granola je směs ovesných vloček, ořechů, semen a sušeného ovoce, která se peče do křupava. Často se do ní přidává i med, javorový sirup nebo jiná sladidla, aby byla ještě chutnější. Granola je skvělou volbou pro snídani nebo svačinu, protože je plná vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, které vás...

Liška Houba

Liška houba: Tajemství zlatého pokladu lesa

Vzhled a charakteristika lišky Lišky patří do čeledi liškovitých a vyznačují se typickým trychtýřovitým tvarem plodnice. Klobouk lišky je obvykle široký 3 až 10 cm, v mládí je sklenutý s podvinutým okrajem, později se rozprostírá a vytváří charakteristický trychtýř. Barva klobouku se pohybuje od sytě žluté až po...

Křehké Těsto

Tajemství dokonalého křehkého těsta odhaleno!

Druhy křehkého těsta Křehké těsto, to není jen jeden univerzální recept. Existuje několik druhů, které se liší poměrem surovin a způsobem zpracování. Klasické křehké těsto se připravuje z mouky, másla, cukru a vajec. Je ideální na koláče, tartaletky nebo sušenky. Linecké těsto obsahuje navíc mleté ořechy nebo...

Jak Zabalit Tortilu

Zatočte s tím! Jak zabalit tortillu jako profík.

Výběr správné tortilly Při balení perfektní tortilly hraje zásadní roli výběr správného typu. Na trhu je k dispozici nepřeberné množství variant, od klasických kukuřičných po pšeničné, celozrnné nebo ochucené. Pro začátek je dobré se orientovat podle plánované náplně. Kukuřičné tortilly, s typickou zemitou...

Kalfas

Tajemství kalfas: Jak chytit tuto dravou rybu?

Kalfas: Druh ryby Kalfas je slangové označení pro druh ryby, které se používá především v rybářském slangu. Tento výraz nemá oporu v oficiálním názvosloví ryb a neoznačuje žádný konkrétní druh. Pravděpodobně se jedná o slangový výraz, který vznikl v určitém regionu nebo skupině rybářů a uchytil se pro...

Vinograf

Tajemství vinografu: Objevte kouzlo výroby vína

Historie vinařství v Česku Vinařství má v Česku dlouhou a bohatou historii, sahající až do dob Keltů. První písemné zmínky o pěstování vína na našem území však pocházejí z období vlády Karla IV., který nechal do Čech přivézt ušlechtilé odrůdy révy vinné z Francie a Burgundska. Za vlády Lucemburků zažívalo...

Langoše Z Jogurtu

Nadýchané langoše z jogurtu: Recept na sladkou pochoutku.

Langoše z jogurtu: Oblíbená pochoutka Langoše z jogurtu jsou skvělou alternativou ke klasickým langošům z droždí. Jsou rychlejší na přípravu a díky jogurtu krásně vláčné. Těsto je navíc o něco lehčí a stravitelnější. Langoše z jogurtu můžete podávat naslano i nasladko. Skvěle chutnají potřené česnekem a...

Švej Ču Žou

Tajemství lahodného švej ču žou: Proč ho všichni milujeme?

Historie čínské kuchyně v Česku Čínská kuchyně v Česku má poměrně krátkou, ale zajímavou historii. První restaurace s čínskými specialitami se objevily až po pádu železné opony, na začátku 90. let. Do té doby byla čínská kuchyně pro většinu Čechů velkou neznámou. S příchodem prvních čínských restaurací se...