Tykev: Všestranná zelenina pro vaše zdraví a chuťové pohárky

Tykev

Původ a historie tykve

Tykev, tato všestranná zelenina s rozmanitými tvary a barvami, má bohatou historii sahající tisíce let do minulosti. Archeologické nálezy dokazují, že se tykve pěstovaly již před 8 000 lety v oblasti dnešního Mexika. Tykve patřily mezi první domestikované plodiny v Americe a hrály důležitou roli ve stravě původních obyvatel. Pro svou trvanlivost a odolnost vůči zkáze se tykve používaly nejen jako potravina, ale také k výrobě nádob, hudebních nástrojů a dalších předmětů denní potřeby. S příchodem Krystofa Kolumba se tykve dostaly do Evropy, odkud se rychle rozšířily do celého světa. Dnes se pěstují v mnoha odrůdách a slouží jako oblíbená surovina v kuchyních po celém globe.

Druhy a odrůdy tykve

Tykev, latinsky Cucurbita, je rod rostlin z čeledi tykvovité. Patří mezi nejdéle pěstované druhy zeleniny na světě. Existuje mnoho druhů a odrůd tykví, které se liší tvarem, velikostí, barvou i využitím. Mezi nejznámější druhy patří tykve velkoplodé (Cucurbita maxima), které se pěstují především pro své mohutné plody vhodné k jídlu. Oblíbené jsou i tykve muškátové (Cucurbita moschata) s aromatickou dužinou a tykve obecné (Cucurbita pepo), kam patří například dýně, cukety a patizony. Každý druh se dále dělí na mnoho odrůd s rozmanitými vlastnostmi. Vybírat tak můžeme od drobných okrasných tykviček až po gigantické exempláře vážící stovky kilogramů.

Pěstování tykve na zahradě

Tykev je oblíbenou zeleninou pro pěstování na zahradě, a to z mnoha důvodů. Nejenže je nenáročná na pěstování, ale její plody jsou také velmi chutné a všestranně využitelné v kuchyni. Tykev patří do čeledi tykvovitých a existuje mnoho druhů, které se liší tvarem, velikostí a barvou plodů. Mezi nejoblíbenější druhy patří tykev velkoplodá, tykev muškátová, tykev hokaido a tykev špagetová. Pěstování tykve začíná výběrem vhodného stanoviště. Tykev má ráda slunná a teplá místa s humózní a dobře propustnou půdou. Semena se vysévají přímo na záhon koncem května nebo začátkem června. Během vegetace je důležité rostliny pravidelně zalévat a přihnojovat. Sklizeň tykve probíhá na podzim, kdy plody dozrají a slupka ztvrdne. Zralé tykve se skladují na suchém a chladném místě, kde vydrží až několik měsíců.

Sklizeň a skladování tykve

Tykev, tento všestranný dar podzimu, patří mezi plodovou zeleninu, stejně jako rajčata nebo okurky. Správný čas sklizně poznáme podle stopky, která by měla být zaschlá a dřevnatá. Plody sklízíme opatrně, abychom je nepoškodili, a to i s částí stopky, která slouží jako ochrana před hnilobou. Ideální doba pro sklizeň je před příchodem prvních mrazíků, které by mohly tykve nenávratně poškodit. Uskladněné tykve by měly být umístěny na suchém, chladném a dobře větraném místě. Teplota by se měla pohybovat mezi 10 a 15 stupni Celsia. Při správném skladování vydrží tykve i několik měsíců, takže si na jejich lahodné chuti můžeme pochutnávat po celou zimu.

Dýně, to je dar podzimu, plný slunce a tepla, který nám připomíná, že i v chladnějších dnech může být sladko.

Anežka Malá

Výživové hodnoty tykve

Tykev není jen krásná podzimní dekorace, ale také nutriční bomba. Tato všestranná zelenina je překvapivě nízkokalorická, ale bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje značné množství vitamínu A, který je nezbytný pro zdravý zrak, a vitamínu C, který posiluje imunitní systém. Dále je tykev dobrým zdrojem draslíku, který reguluje krevní tlak, a vlákniny, která podporuje trávení. Ať už si ji vychutnáte pečenou, v polévce nebo jako součást sladkého dezertu, tykev je chutným a zdravým doplňkem vašeho jídelníčku.

Využití tykve v kuchyni

Tykev není jen krásná podzimní dekorace, ale i všestranná surovina v kuchyni. Dužina tykve se dá využít do slaných i sladkých jídel. Hodí se do polévek, omáček, nádivek, koláčů, kompotů a marmelád. Můžete ji péct, vařit, dusit, smažit i zapékat. Semínka tykve jsou bohatá na vitamíny a minerály. Můžete je jíst syrová, pražená, nebo z nich vyrobit lahodný olej. Slunečnicový olej můžete v kuchyni často nahradit právě olejem dýňovým. Chuť tykve je jemná, nasládlá a hodí se k různým kořením, jako je skořice, muškátový oříšek, zázvor nebo chilli. Nebojte se experimentovat a objevovat nové recepty s tykví.

Vlastnost Dýně obecná (Cucurbita pepo) Tykev velkoplodá (Cucurbita maxima)
Velikost plodu Malá až střední Velká až velmi velká
Tvar plodu Různorodý (kulatý, podlouhlý, hruškovitý) Obvykle kulatý, může být i zploštělý
Barva slupky Oranžová, žlutá, zelená, s pruhy Obvykle oranžová, může být i zelená nebo šedá
Dužnina Vláknitá, sladká Hladká, méně sladká
Použití Halloween, dekorace, polévky, koláče Především k jídlu, kompoty, pyré

Zajímavosti o tykvi

Tykev není jen ozdobou na Halloween. Věděli jste, že tykev se řadí mezi plodovou zeleninu, přestože ji mnozí považují za ovoce? Její dužina je bohatá na vitamíny a minerály, zejména na vitamín A, draslík a vlákninu. Díky nízkému obsahu kalorií je skvělou volbou pro ty, kteří dbají na zdravou stravu. Zajímavostí je, že semínka dýně, která si s oblibou chroupáme, jsou sama o sobě nutriční bombou. Obsahují hořčík, zinek a nenasycené mastné kyseliny prospěšné pro srdce a cévy. Tykev se dá zpracovat na mnoho způsobů. Z dužiny se připravují polévky, pyré, koláče i marmelády. Semínka se praží a konzumují jako zdravá svačinka. A co teprve dýňový olej, který má lahodnou oříškovou chuť a je ceněný pro své blahodárné účinky na organismus?

Publikováno: 09. 10. 2024

Kategorie: gastronomie