Občerstvení, které vás dostane!

Občerstvení

Co je to občerstvení?

Občerstvení, to je takový malý záchranář v průběhu dne. Není to úplně plnohodnotné jídlo jako oběd nebo večeře, ale rozhodně to není jen tak ledajaké zobání. Občerstvení by nám mělo dodat energii a zažene hlad, ale nemělo by nás zatížit. Ideálně by mělo obsahovat vyvážený poměr živin, abychom se po něm cítili dobře a plní energie. Může to být cokoliv od ovoce a zeleniny, přes jogurt s müsli, až po celozrnné pečivo se sýrem nebo šunkou. Důležité je vybírat si zdravé a výživné varianty, které nám prospějí a nebudou nás zbytečně zatěžovat cukry, nezdravými tuky a spoustou kalorií.

Typy občerstvení

Svět občerstvení je pestrý a nabízí nepřeberné množství možností, jak zahnat hlad mezi jídly nebo si jen tak zpříjemnit den. Slané pochoutky jako jsou chipsy, oříšky, tyčinky nebo popcorn, jsou ideální volbou k televizi nebo na cesty. Pro milovníky sladkého se nabízí nepřeberné množství sušenek, oplatků, čokolád nebo bonbonů. Zdravější variantou občerstvení jsou pak ovoce a zelenina, které dodají tělu potřebné vitamíny a minerály. Oblíbené jsou také jogurty, müsli tyčinky nebo ovocné saláty. V posledních letech se těší velké oblibě i různé druhy dipů, které se hodí jak k zelenině, tak i k chipsům nebo nachos. Ať už dáváte přednost sladkému nebo slanému, zdravému nebo méně zdravému, v bohaté nabídce občerstvení si zaručeně vybere každý.

Zdravé svačinky

Dnešní uspěchaný svět nám často nedává moc prostoru pro zdravé stravování. Mezi hlavními jídly se tak často uchylujeme k nezdravým svačinkám plných cukrů a nezdravých tuků. Existuje ale i chutná a zdravá alternativa! Zdravé svačinky nám dodají energii, zaženou hlad a podpoří naši koncentraci. Místo chipsů a sušenek si dejte hrst ořechů nebo semínek. Jsou plné zdravých tuků, bílkovin a vlákniny, která vás zasytí na delší dobu. Skvělou volbou je i ovoce a zelenina. Obsahují vitamíny, minerály a antioxidanty, které chrání naše tělo před volnými radikály. Pokud máte chuť na něco sladkého, sáhněte po kousku hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa (minimálně 70 %).

Vlastnost Občerstvení
Typ Jídlo a pití
Účel Zasytit hlad a žízeň, doplnit energii
Dostupnost Restaurace, kavárny, obchody s potravinami, stánky s občerstvením

Občerstvení do práce

Svačiny a obědy do práce - věčné téma. Jak si zajistit, abychom se v práci stravovali zdravě, chutně a zároveň to nezruinovalo náš rozpočet? Důležité je myslet na to, že jídlo v práci by nám mělo dodávat energii, ne nás uspávat. Těžká jídla plná tuků a cukrů sice zaženou hlad, ale zároveň způsobí únavu a pokles koncentrace. Ideální jsou lehčí jídla s dostatkem bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů. Skvělou volbou jsou saláty s kuřecím masem, rybami nebo tofu, celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou a zeleninou, ovocné saláty s jogurtem nebo oříšky. Nezapomínejme ani na pitný režim. Voda, neslazené čaje nebo ovocné šťávy naředěné vodou jsou tou nejlepší volbou. Slazené nápoje a energetické drinky sice dodají krátkodobou energii, ale zároveň obsahují spoustu cukru a kalorií. Plánování svačin a obědů do práce nemusí být žádná věda. Stačí si jen trochu promyslet, co nám bude chutnat a zároveň nám dodá energii na celé odpoledne.

Rychlé recepty

Není nic lepšího než rychlé a chutné občerstvení, když vás honí mlsná. Ať už sháníte rychlou svačinu do práce nebo něco malého k večeři, existuje spousta jednoduchých receptů, které zvládnete během pár minut. Skvělou volbou je například toust s avokádem a vejcem. Na celozrnný toust namažte rozmačkané avokádo, posypte ho chilli vločkami a doplňte volským okem. Pokud máte raději sladké, zkuste jogurt s ovocem a granolou. Použijte bílý jogurt, přidejte libovolné sezónní ovoce jako jahody, borůvky nebo maliny a posypte ovesnou granolou. Pro milovníky slaných chutí je tu rychlá varianta na těstovinový salát. Uvařené těstoviny smíchejte s nakrájenou zeleninou (rajčata, okurka, paprika), přidejte olivový olej, citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem. Tyto recepty jsou nejen rychlé a snadné, ale také plné živin a energie, která vás zasytí a dodá vám sílu na zbytek dne.

Jídlo je potřeba k životu, ale dobré jídlo je potřeba k dobrému životu.

Zdeněk Špaček

Tipy na party občerstvení

Ať už pořádáte narozeninovou oslavu, zahradní párty nebo jen poklidné setkání s přáteli, chutné občerstvení je základ. Zaměřte se na pestrost a jednoduchost. Místo složitých receptů vsaďte na malé, snadno se konzumující pochoutky. Skvěle se hodí jednohubky s různými pomazánkami, zeleninové špízy s dipem nebo mini quiche. Nezapomeňte na vegetariánské a veganské varianty, ať si pochutnají všichni. Myslete také na praktickou stránku. Jídlo servírujte na menší talířky nebo do misek, aby si hosté mohli pohodlně nabrat. Nezapomeňte na ubrousky a případně i vlhčené ubrousky pro snadnější úklid.

Občerstvení s sebou

V dnešní uspěchané době se stále častěji setkáváme s potřebou rychlého a dostupného občerstvení. Oběd s sebou do práce, svačina na cesty nebo večeře po náročném dni – to vše jsou situace, kdy oceníme možnost vzít si jídlo s sebou. Naštěstí je dnes nabídka občerstvení s sebou velmi pestrá a uspokojí i ty nejnáročnější chutě. Od klasických baget a sendvičů přes zdravé saláty až po exotické pokrmy z celého světa – vybrat si to pravé je jednodušší než kdy dřív. Důležité je dbát na kvalitu surovin a čerstvost přípravy. Při výběru občerstvení s sebou bychom neměli zapomínat ani na pitný režim. Voda, ovocné šťávy nebo čaje jsou ideální volbou, která doplní energii a osvěží. Jídlo s sebou nemusí být nutně nezdravé a fádní. Naopak, s trochou kreativity a plánování si můžeme dopřát chutné a vyvážené jídlo, ať už jsme kdekoli.

Oblibené české pochoutky

Češi si rádi pochutnají a jejich kuchyně je toho důkazem. Mezi nejoblíbenější občerstvení patří bezpochyby chlebíčky. Tyto malé, ale syté jednohubky se hodí na každou příležitost. Namazaný rohlík s máslem a šunkou, zdobený kyselou okurkou, rajčetem nebo vejcem, zasytí a potěší chuťové pohárky. Další stálicí českého jídelníčku jsou knedlíky. Ať už houskové, bramborové nebo kynuté, podávají se jako příloha k omáčkám, masu i zelenině. Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky je jen jedním z mnoha příkladů, jak se dají knedlíky v kuchyni využít. Zapomenout nesmíme ani na sladké tečky. Koláče, buchty, záviny, to vše patří k české tradici. Tvarohová náplň, mák, povidla nebo ovoce, to jsou jen některé z variant, které si můžete dopřát.

Trendy v občerstvení

Svět občerstvení a jídla se neustále vyvíjí a trendy se mění rychleji než kdy jindy. Spotřebitelé jsou čím dál tím více informovaní o tom, co jedí, a hledají zdravější a udržitelnější možnosti. Zároveň ale touží po nových a zajímavých chuťových zážitcích. Mezi rostoucí trendy patří obliba rostlinné stravy. Rostlinné burgery, veganské sýry a alternativy masa z hub a luštěnin se stávají běžnou součástí nabídky mnoha restaurací a fast foodů. Dalším významným trendem je důraz na lokální a sezónní suroviny. Spotřebitelé si stále více uvědomují dopad svého stravování na životní prostředí a preferují produkty od lokálních farmářů a dodavatelů. Obliba farmářských trhů a prodejen s lokálními potravinami roste a restaurace se tomuto trendu přizpůsobují zařazováním sezónních a lokálních specialit do svých menu.

Publikováno: 11. 10. 2024

Kategorie: gastronomie